Witamina E to grupa związków chemicznych, których głównym składnikiem są tokoferole. Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wykorzystywana jest zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce i często bywa określana mianem „witaminy młodości”. Jaką pełni rolę? Czym przejawia się niedobór witaminy E? Co jest jej największym, naturalnym źródłem?
Funkcje witaminy E
Bez wątpienia witamina E pełni szereg bardzo istotnych dla ludzkiego organizmu funkcji. Przede wszystkim jest jednym z głównych antyoksydantów, których zadaniem jest ochrona komórek przed utleniaczami, co pozwala na prawidłowe ich działanie i wolniejsze starzenie się. Ponadto, witamina E wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne, wzmacniając ich ściany i uniemożliwiając zbyt szybki rozpad czerwonych krwinek.
Witamina E pomaga w transporcie tlenu i składników odżywczych, a dodatkowo – dzięki zapobieganiu nieprawidłowemu krzepnięciu krwi – ma zastosowanie profilaktyczne u osób z podwyższonym cholesterolem, którym grozi m.in. zawał serca, udar i miażdżyca. Witamina E ma także działanie przeciwnowotworowe, pomaga w walce z zaburzeniami pracy mięśni oraz z niepłodnością u mężczyzn, wspierając produkcję nasienia. Z kolei kobietom zaleca się zażywanie jej podczas ciąży z uwagi na prawidłowy jej przebieg, utrzymanie i rozwój płodu. Witamina E wpływa także na poprawne działanie narządu wzroku.
Niedobór witaminy E
Choć niedobór witaminy E nie jest zbyt często spotykany, to jednak może się zdarzyć, szczególnie w przypadku występowania celiakii, mukowiscydozy i niektórych chorób genetycznych (np. zespół Bassena-Kornzweiga). Czym objawia się brak witaminy E? Głównym symptomem tego stanu jest szybkie starzenie się skóry, rogowacenie (czyli obumieranie) komórek naskórka, apatia, zmęczenie, senność, problemy kostne i mięśniowe (m.in. bóle, zanik mięśni), anemia, często pojawiające się infekcje, słabsze i wolniejsze gojenie się ran, podwyższony poziom cholesterolu, wypadanie włosów, zaburzenia neurologiczne, powiększona prostata, impotencja, bezpłodność. Niedobór witaminy E u ciężarnej skutkować może poronieniem, przedwczesnym porodem lub niską wagą urodzeniową dziecka.
Przedawkowanie witaminy E
Witamina E potrzebna jest organizmowi ludzkiemu w ilości mniej więcej 8–13 mg na dobę w przypadku kobiet i mężczyzn w młodym i średnim wieku, natomiast u osób starszych nawet 20-50 mg. Przekroczenie tej dawki nie jest wskazane i daje negatywne skutki, m.in. w postaci bólu głowy, permanentnego zmęczenia oraz zaburzenia widzenia i pracy jelit. Z kolei nadmiar witaminy E u kobiet w ciąży może również wpływać szkodliwie na płód, choć nie jest to jeszcze do końca potwierdzone badaniami naukowymi.
Gdzie znajdziemy witaminę E
Do najbardziej znanych naturalnych źródeł występowania witaminy E należą orzechy (głównie ziemne i laskowe), migdały, nasiona słonecznika, pestki dyni, olej (szczególnie słonecznikowy, kokosowy, szafranowy), oliwa, papryka, sałata, pomidory, kapusta, jagody, morele suszone, otręby pszenne, szpinak, natka pietruszki, ziarna zbóż. Ponadto witamina E jest często stosowana w przemyśle kosmetycznym, przede wszystkim z uwagi na swe właściwości związane z zapobieganiem starzeniu się skóry. Jako antyoksydant (czyli przeciwutleniacz) przeciwdziała powstawaniu tzw. wolnych rodników, będących główną przyczyną zmarszczek, przebarwień, podrażnień, a nawet nowotworu. Witamina E jest częstym składnikiem kremów, toników czy maseczek do twarzy. Dobrze oddziałuje na wszystkie rodzaje cery, również w przypadku walki z trądzikiem, łuszczycą i egzemą. Dzięki niej skóra jest zregenerowana, jędrna, elastyczna i odpowiednio nawilżona.