Dobroczynne właściwości, jakie ma witamina C lewoskrętna, są szeroko znane zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Może i nie przyśpiesza ona powrotu do zdrowia w czasie choroby, ale zmniejsza ryzyko zachorowania, głównie w okresie jesienno-zimowym. Skutecznie wspomaga odporność organizmu, jeśli jest regularnie zażywana. W kosmetyce przeciwdziała starzeniu się skóry oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV. Jest także dobrym przeciwutleniaczem, który poprawia stan układu krążenia, a także wykazuje działanie antynowotworowe. Nie może więc jej zabraknąć w naszej codziennej diecie.
Czym jest witamina C lewoskrętna?
Witamina C lewoskrętna występuje naturalnie w owocach i warzywach. Przyjmowanie jej pod tą postacią wpływa na znacznie lepsze przyswajanie jej przez organizm człowieka. Idąc tym tokiem rozumowania, witamina C, spotykana w aptekach jako kwas askorbinowy, nie jest jej naturalnie występującą postacią. Dlatego też nie może zostać prawidłowo przyswojona przez organizm, a tym samym wspomagać jego funkcje.
Ważne jest, aby rozróżniać te dwa typy witamin i nie dać naciąć się na syntetyczną witaminę, a wybrać naturalnie występującą w przyrodzie witaminę C lewoskrętną. To właśnie ona bierze udział w szeregu procesów w komórkach naszego organizmu, takich jak synteza kolagenu w dziąsłach, zębach i tkance kostnej.
Korzyści zażywania witaminy
Witamina C nie bez powodu jest nazywana „witaminą młodość”, gdyż nie tylko dba o dobry stan organizmu, ale także zapewnia jego młody i zdrowy wygląd. Jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia oraz transportu żelaza we krwi. Wpływa na sprawność serca i układu krwionośnego oraz na obniżenia ciśnienia krwi. Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu, pomaga w tworzeniu się ciał odpornościowych, wychwytuje wolne rodniki, a także przyspiesza gojenie się ran i zrastanie kości. Same korzyści!
Gdzie jest najwięcej witaminy C lewoskrętnej
Biorąc pod uwagę kraj, w którym mieszkamy, śmiało za najbardziej bogate w witaminę C produkty można uznać ziemniaki czy natkę pietruszki. Poza nimi, dużą ilość witaminy C lewoskrętnej znajdziemy w aceroli, cytrynie, czarnej porzeczce, czerwonej papryce, chrzanie, szpinaku i pomarańczy. Jak widać, warto jeść kolorowo i różnorodnie, aby dostarczyć witaminę codziennie z innego źródła. Kiedy jednak obawiamy się o to, że jemy zbyt mało produktów, bogatych w tę witaminę, jak najbardziej warto udać się do apteki i zaopatrzyć się w jej sproszkowaną wersję. Jest też mnóstwo stron internetowych, oferujących ją w korzystnych cenach.
Brak witaminy C lewoskrętnej
Niestety, człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć tej witaminy i musi ją sobie dostarczać wraz z pożywieniem lub za pomocą suplementów. Niedobór witaminy C lewoskrętnej powoduje szereg przykrych objawów, takich jak: osłabienie, szybkie męczenie się, brak apetytu, trudności w gojeniu się ran, skłonność do pojawiania się siniaków, bóle mięśni i stawów. Jednak to jedynie część negatywnego wpływu na organizm z powodu jej braków.
W przypadku naprawdę sporych braków witaminy C lewoskrętnej, można spodziewać się szkorbutu, czyli popularnej niegdyś choroby marynarzy. Ciężko jest przedawkować witaminę C, jednak nie powinniśmy do tego dopuścić. Zbyt duże dawki mogą doprowadzić do biegunki. Poza tym, ma ona zdecydowanie więcej zalet niż wad. Dlatego trzeba zadbać o odpowiednią dietę, a najlepiej o dostarczenie jej w postaci naturalnej.