Witamina B2

0
produkty zawierające witaminę b2
5 (100%) 2 votes

Witamina B2, zwana również ryboflawiną, pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Jednak podobnie jak pozostałe witaminy z grupy B, także i tej witaminy nie da się zmagazynować w organizmie, zatem istotne jest codzienne dostarczanie jej organizmowi. Najlepszym sposobem będzie odpowiednia dieta, jednak w niektórych przypadkach zalecana jest także suplementacja. Czym zatem grozi niedobór witaminy B2?

Za co odpowiada ryboflawina

witamina b2Witamina B2 reguluje wiele bardzo odległych procesów. Z jednej strony witamina ta odpowiada za procesy przemiany materii, ale również konieczna jest w procesie wzrostu czy w tworzeniu krwinek. Uważa się, że to ryboflawina sprzyja produkcji przeciwciał, chroniących organizm przed zachorowaniem na różne schorzenia. Dodatkowo dba o oczy, chroniąc je m.in. przed zachorowaniem na kataraktę. Razem z witaminą A, dba o odpowiedni stan błon śluzowych w organizmie, w tym również o błony śluzowe układu pokarmowego czy naczyń krwionośnych.

Brak witaminy B2

Najszybciej niedobory witaminy B2 zauważalne są w błonach śluzowych jamy ustnej. Pojawiające się owrzodzenia, afty i pleśniawki czy powstawanie zajadów w kącikach ust świadczą, że w diecie jest zbyt mało produktów bogatych w witaminę B2. Dieta uboga w produkty z witaminą B2 może również doprowadzić do powstania chorób układu nerwowego, nadwrażliwości na światło, zawrotów głowy czy wreszcie do chorób narządu wzroku.

Kobiety cierpiące na niedobór witaminy B2, jednocześnie skarżą się na infekcje pochwy. Z kolei amerykańscy naukowcy podkreślają, że zbyt niski poziom witaminy B2 może sprzyjać powstawaniu migreny. Być może suplementacja z wykorzystaniem witaminy B2 pomoże w zminimalizowaniu częstotliwości powstawania migrenowych ataków.

W jakich produktach jest witamina B2

Zalecana dzienna dawka witaminy B2 dla dorosłego mężczyzny wynosi 1,3 mg, a dla kobiety 1,1 mg. Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny zadbać, aby ich dieta dostarczała im co najmniej 1,3 mg oraz 1,6 mg witaminy B2. Składnikami najbogatszymi w tę witaminę są wędliny oraz mięso wieprzowe i drobiowe, w tym w szczególności wątróbka. W 100 g podrobów (wątróbka z kurczaka czy serca wołowe i wieprzowe) znajduje się ponad 1 mg witaminy B2. Do produktów bardzo bogatych w witaminę B2 zalicza się także drożdże piekarskie. Nieco mniej witaminy znajduje się w pszennych zarodkach i jajach kurzych, produktach zbożowych czy suchych nasionach roślin strączkowych.

Za główne źródło ryboflawiny uznaje się nabiał i produkty mleczne, kaszę gryczaną czy płatki owsiane. Bardzo dużo ryboflawiny zawierają również migdały, których 100 g jest w stanie zaspokoić potrzebę dziecka na witaminę B2. Sama witamina jest niezwykle wrażliwa na działanie promieni słonecznych oraz na alkaliczne środowisko, stąd konieczność przechowywania produktów zawierających witaminę B2 w szczelnie zamykanych pojemnikach. Mleko wystawione na działanie promieni słonecznych w ciągu 2 godzin traci aż połowę witaminy B2. Z drugiej strony witamina ta jest odporna na działanie temperatur, zatem pasteryzacja czy gotowanie mleka oznacza ubytek witaminy B2 jedynie w 10%. Przy pieczeniu mięsa ubytek ryboflawiny sięga maksymalnie do 30%, natomiast długotrwałe gotowanie soczewicy, fasoli czy grochu wiąże się z ubytkiem do 25% ryboflawiny.

Witaminy B2 w zasadzie nie można przedawkować, choćby jej zbyt duża dawka może skutkować wymiotami i nudnościami. Przed przedawkowaniem chroni pacjentów pewna właściwość samej witaminy, która słabo się wchłania przez układ pokarmowy. Ze względu na fakt, że witamina B2 łatwo rozpuszcza się w wodzie, produkty ja zawierające należy gotować w niewielkiej jej ilości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ