Witamina A to tak naprawdę połączenie kilku ważnych dla organizmu substancji; najistotniejszymi z nich są retinol i jego pochodne (tak zwane retinoidy) oraz beta – karoten. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Na co przede wszystkim wpływa witamina A? Jakie są skutki jej niedoboru i nadmiaru?
Rola witaminy A w organizmie człowieka
Do podstawowych zadań retinolu, beta – karotenu i ich pochodnych należy czynny udział w syntezie białek oraz hormonów steroidowych. Co więcej, substancje te wspomagają proces produkcji rodopsyny, czyli organicznego związku chemicznego, umożliwiającego dobre widzenie.
Witamina A jest niezbędna także w budowaniu naturalnej odporności organizmu. Przypisuje się jej również działanie przeciwnowotworowe – badania wykazują, iż retinol przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa zachorowania na raka płuc, piersi i jelita grubego. Inną ważną cechą witaminy A jest jej korzystny wpływ na stan skóry; dzięki niej naskórek szybciej się regeneruje, a skóra właściwa lepiej wiąże wodę – to z kolei sprzyja produkcji kolagenu, a także spowalnia procesy starzenia i tworzenie się zmarszczek.
Występowanie witaminy A
Naturalnym źródłem retinolu są produkty pochodzenia zwierzęcego. Zalicza się do nich:
- wołowinę,
- cielęcinę,
- mięso drobiowe,
- ryby,
- mleko,
- ser topiony i dojrzewający,
- żółtka jaj,
- masło.
Szczególnie bogatym źródłem retinolu jest wątroba wieprzowa, drobiowa lub wołowa.
Z kolei naturalnymi źródłami beta-karotenu są produkty pochodzenia roślinnego, takie jak marchew, szpinak, cykoria, natka pietruszki czy jarmuż. Należy jednak pamiętać, iż powinny być one spożywane w połączeniu z niewielką ilością tłuszczu, na przykład oliwy z oliwek – przez wzgląd na to, iż witamina A jest przyswajalna dla organizmu jedynie w towarzystwie tłuszczy.
Niedobór witaminy A
Jednym z charakterystycznych objawów dla niedoboru witaminy A jest tak zwana kurza ślepota, czyli niezdolność do widzenia po zmierzchu oraz znacznie obniżona zdolność oka do akomodacji w zaciemnionych pomieszczeniach. Ponadto, jej niski poziom powoduje nadmierne przesuszanie się skóry, zwłaszcza w okolicach zgięciowych kończyn: na łokciach i kolanach; osłabienia odporności i niedostateczne nawilżenie gałki ocznej, co może skutkować zmętnieniem rogówki i zaburzeniami widzenia. Z kolei u dzieci i młodzieży brak witaminy A może doprowadzić do zahamowania wzrostu i zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego. Osoby starsze natomiast z powodu niedoboru retiolu i beta – karotenu często skarżą się na dzwonienie w uszach.
Nadmiar witaminy A
Nadmiar każdej substancji w organizmie człowieka jest szkodliwy, nie inaczej jest w przypadku zbyt dużej ilości witaminy A. Wówczas mogą pojawić się świądy skórne i ogólna zmiana jej zabarwienia, jak również łamliwość włosów i paznokci.
Charakterystycznymi objawami dla nadmiaru witaminy A są:
- częste bóle głowy,
- światłowstręt,
- powiększenie śledziony i/lub wątroby,
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
- drgawki.
Przedawkowanie witaminy A jest szczególnie niebezpieczne w przypadku kobiet w ciąży. Jej nadmiar jest bowiem toksyczny dla płodu, przez co może dojść do poważnych zaburzeń rozwojowych. Z tego powodu ciężarnym kobietom zaleca się ograniczenie spożycia produktów stanowiących źródło retinolu (czyli na przykład mięsa, wątróbki i żółtek jaj) oraz odstawienie suplementów diety zawierających witaminę A. Bez ograniczeń natomiast mogą one spożywać warzywa i owoce o wysokiej zawartości beta – karotenu.
Piękne zdjęcie do tematu, witamina A najlepiej przyswajalna jest właśnie ze świeżej marchewki, więc nie ma co kombinować, tylko przekonać dzieci sposobem, żeby ją jadły.